Nieuws

22 februari, herdenking bombardement op Nijmegen

Op 22 februari, de dag dat het bombardement op Nijmegen wordt herdacht, is de St. Nicolaaskapel op het Valkhof van 11.00 tot 17.00 u geopend als ruimte voor contemplatie en herdenken. Je bent van harte welkom.

Donjon definitief van de baan (5 december 2018).

Sinds 2013 zijn de gemeente en de Stichting Donjon aan elkaar verbonden via een officiële ontwikkel- en realisatieovereenkomst. De stichting zou daarbij niet alleen aan de slag gaan met de donjon, maar ook met renovatie van het park. In 2015 werd het bestemmingsplan aangepast. Begin 2017 heeft de Stichting Donjon de omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van de donjon. De besluitvorming over die omgevingsvergunning heeft erg lang geduurd. Pas in november 2018 nam het College B&W het besluit om negatieve adviezen van o.a. de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de Commissie Beeldkwaliteit te volgen. De stichting herkent zich overigens niet in die negatieve adviezen. Maar tegen deze nieuwe tegenwerking is het lastig optreden. Daarbij komt nog het risico van de hoge archeologische kosten, die plots veel hoger ingeschat werden na de gewijzigde zienswijze van de overheid over de archeologische waarde van de grond onder locatie de donjon. De stichting past voor een lange juridische procedure of voortzetting van een proces met zoveel tegenwerking. De recente tegenslagen maken het simpelweg onhaalbaar om de donjon te kunnen bouwen.

In goed overleg met de gemeente is daarom besloten de overeenkomst te ontbinden. De stichting wordt financieel gecompenseerd zodat de financiële afspraken met derden kunnen worden nagekomen. Helaas biedt dat geen compensatie voor de vele vrijwilligersuren die er door tal van betrokkenen, binnen het bestuur van zowel stichting Donjon en Stichting NVOB Cultuurfonds en daarbuiten, zijn ingestoken.

Uiteraard zijn wij zeer teleurgesteld dat wij de donjon niet kunnen realiseren. Het NVOB Cultuurfonds is in het leven geroepen om met verenigde krachten bij te dragen aan mooie en leuke stadsprojecten voor Nijmegen. Een lange strijd is geen mooi stadsproject. Daarom zijn wij als bestuur van NVOB Cultuurfonds inmiddels volop bezig om nieuwe stadsprojecten te selecteren die wij kunnen scharen in het rijtje van projecten die wij eerder gerealiseerd hebben: restauratie havenkraan, de tijdelijke donjon, de LENTmark toren, het middeleeuwse reuzenkatapult etc. Wij houden u graag op de hoogte daarvan, zien uit naar nieuwe samenwerkingen en verheugen ons om, eventueel samen met u, ouderwets weer de handen uit de mouwen te kunnen steken.

Extra lang open gedurende de Maria van Gelre tentoonstelling

Vanaf 13 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 is in Museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling over Maria van Gelre te zien. De tentoonstelling is getiteld: Ik, Maria van Gelder en je vindt er hier meer over.

Parallel aan de tentoonstelling is de Sint Nicolaaskapel op het Valkhof geopend van 11.00 tot 16.45 uur. Alle dagen van de week, behalve de maandag en met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag..

Zomeropenstelling 2018

 

De tijd vliegt, ons 'zomerseizoen' is alweer begonnen!

Vanaf Pasen totenmet eind Oktober zullen we weer 6 dagen per week geopend zijn. Van Dinsdag tm Zondag tussen 11.00 en 17.00 staan onze vrijwilligers weer voor u klaar, en kan iedereen de Nicolaaskapel weer van binnen komen bewonderen.

 


Vers van de Pers: Winteropening in 2017!

Aansluitend aan de familietentoonstelling 'Nicolaas en de Prinses uit het Oosten' die van 14 Oktober tm 7 januari 2018 te zien zal zijn in Museum het Valkhof is de Nicolaaskapel deze winter voor het eerst geopend in de donkerste tijd van het jaar.

Openingstijden in November/December en tot en met 7 Januari zijn:

woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

 


Sluiting Nicolaaskapel 03 - 13 Oktober

Vanwege benodigd onderhoud aan de Nicolaaskapel zal deze gesloten zijn van Dinsdag 3 Oktober tot en met Vrijdag 13 Oktober.

Vanaf Zaterdag 14 Oktober zijn wij weer geopend, net op tijd voor 024Geschiedenis!

 


Sluiting Nicolaaskapel 28 Augustus - 1 September

Vanwege grootschalige werkzaamheden aan onze electriciteitsvoorziening en belichting is de kapel deze week gesloten.

Alles voor de goede zaak, wij verwelkomen U graag op 2 september weer!

 


Donjon-nieuws

 

Na de bekendmaking door de stichting Donjon op 21 Maart dat er een huurintentieverklaring getekend is met Haystack Corp voor een landurige huurperiode van de beoogde Donjon in het valkhofpark brak de discussie rondom de (her)bouwplannen weer in alle hevigheid los.

Het nieuws werd opgepikt door zowel lokale als landelijke media, de sociale mediareacties vlogen in het rond en de Gelderlander organiseerde 'Het Grote Donjon Debat'.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de daadwerkelijke stand van zaken rondom het Donjonproject en een gedegen onderbouwing van de feitelijkheden tot nu toe staat er een uitgebreid artikel op de site van Ugenda:

http://www.ugenda.nl/recensies/architectuur/item/12071-de-donjon-alles-wat-je-liever-niet-wil-weten-maar-wel-altijd-had-moeten-vragen

_______________________________________________________

DE OCHTENDGAVE    door  A.F.Th. van der Heijden.

 

Boekbespreking door Gerard M. Wilems

 


 

Voortgang in bouw Donjon

Begin 2015 zijn er nieuwe stappen gezet in de richting van de bouw van de Donjon. Daarbij is meer rekening gehouden met de te wensen van evenementen en festivals zodat ook deze  in ons park kunnen blijven!

 

Hieronder de documenten met verdere details.

De plannen.

De tekeningen.

 

 


 

Boekbespreking van de Oversteek

Niet helemaal het Valkhof maar wel in de buurt. De Oversteek. Clemens Verhoeven schreef er samen met Thea van den Hoeve een boek over. Gerard Willems heeft het gelezen en er een boekbespreking van gemaakt.


 

Uniek perkament van Katharina van Kleef uit 1470 over Nicolaaskapel ontdekt!

1470 gedeelte akte vicarie Katherina van Kleef1470 gedeelte akte vicarie Katherina van Kleef

Henny Fransen, redacteur NGV afdeling Kwartier van Nijmegen  heeft eerder dit jaar een unieke ontdekking gedaan in het Gelders Archief .

In een perkament uit 1470 staat de stichting van vier wekelijkse missen door Katharina van Kleef in de Nicolaaskapel op het Valkhof beschreven.

Lees hier de transcriptie en achtergrondinformatie van het perkament en de betekenis ervan.

Zegel van Katharina van Kleef 1470Zegel van  Katherina van Kleef

 

DesirĂ©e van Thiel als Katherina van  KleefDesirée van Thiel als Katherina van  Kleef

 


 

Verslagen Algemene Ledenvergadering

 

 

Een financiele verantwoording over 2012 vindt u op deze pagina.

Klik HIER om William Smulders het Valkhof te horen bezingen.

 

 

 

 


Binnenkort